Beach Clean Up Day Scheveningen
07 januari 2017 
2 min. leestijd

Beach Clean Up Day Scheveningen

Hoe cool is dat? Wij van First Choice Events (FCE) leveren het zand en de tools!

beach clean up scheveningenIk, Ingrid Vente (Remedial Artist) & beeldend kunstenaar en Damian van der Velden, beeldend kunstenaar en carver, hebben onszelf aangeboden. Damian maakte het beeld en ik verzorgde de inloopworkshop voor de kinderen en de ouders, bracht belangrijke mensen bij elkaar en was aanspreekpunt en inspirator.
Het was een super toffe dag, heel mooi weer en er was veel zwerfafval van het strand van Scheveningen afgehaald, waar het deze dag allemaal om te doen was.

Rivierzand

Ik heb Jasper van FCE gevraagd speciaal rivierzand te leveren, zodat Damian het zandbeeld kon bouwen. Omniversum vroeg om schildpadden en zag een heel strand vol met schildpadjes van zand voor zich. De kinderen en ouders en omstanders mochten onder mijn begeleiding met echte zandsculpturentools van FCE op het strandzand bouwen aan zoveel mogelijk schildpadjes. Dat gaat heel goed met strandzand, omdat het ontwerp laag bij de grond blijft. Er waren ook mensen die een gat hadden gemaakt in de grond, als holletje, nest, met schildpaddeneieren en kleine schildpadjes die uit het holletje kwamen! Zo lief! Dit ontwerp en deze uitvoering waren zéker een prijs waard!
Dus het plan lukte! Om het grote, mooie beeld van Damian dat door FCE mogelijk is gemaakt (ben zo trots dat iedereen mee heeft gedaan!) lagen tientallen kleine zandschildpadjes verspreid. Een heel mooi geheel en zo passend bij het strand. Schildpadden leven op het strand. Schildpadden hebben veel last van het plastic afval in de zee. Je hebt vast wel eens de foto’s voorbij zien komen van schildpadden met een plastic ring om hun lijf die om de sixpacks van blikjes zit normaal gesproken ;-)

Plasticsoep surfer

Alle deelnemers konden prijzen winnen, die Omniversum had aangeboden. Merijn Tinga, de plasticsoepsurfer  uitleg van de plastic soep surferhield een lezing. Net terug van een lange reis kwam hij met zijn gezin op het strand van Scheveningen langs om iedereen uit te leggen hoe belangrijk het is om het strand schoon te houden. Dé plek waar het plastic afval voor het láátst op het land is en vervolgens zijn weg gaat in de zee als plastic plankton, met alle gevolgen van dien.
Wat ik me aangeleerd heb is om elke dag wel in ieder geval 1 stuk afval van de straat op te rapen en in de prullenbak te stoppen. Geregeld houd ik op het strand schoonmaakacties met de kids. (Vinden ze heel erg leuk! Ze maken er een wedstrijd van wie het meeste heeft en wie het snelst is! En eindigen met chocomel in een strandtent.) Met de hand schoonmaken is nog het allerbeste dat je kunt doen. Want daarmee, verstoor je geen enkel levend microwezen dat tussen het zand leeft.
Het strandleven staat weer voor de deur. We zullen veel hele coole workshops zandsculpturen geven, ook in Scheveningen! Elke keer als ik op het strand ben, ben ik me ervan bewust hoe fijn het is om in een schone omgeving te werken. Er is niets leukers dan op het strand werken! En nóg toffer met bewuste mensen én…een schoon strand!
Enjoy life

Over de schrijver
Reactie plaatsen