Zandsculpturen in Rorschach, Zwitserland
24 januari 2018 
2 min. leestijd

Zandsculpturen in Rorschach, Zwitserland

Een fraai festival aan de bodemzee. 10 teams strijden om de eer en een groot victorianox zakmes!

Na de start begint iedereen als gekken mallen te verzamelen en in elkaar te zetten. Ze doen dat hier zonder spijkers omdat de mallen anders stuk gaan. Om de spijkers te vervangen gebruiken we sjorbanden om ze aan elkaar te krijgen. We hebben dan zo’n 2 dagen om de mallen vol te scheppen met zand. Na 2 lagen scheppen krijg je gelukkig hulp van een shovel, want het is nog best zwaar werk!

Een beetje pech

In ons geval hadden we na een dag vrij te hebben gehad wel wat pech. De locatie die we hadden gewonnen bleek opnieuw te zijn ingelegd met Wilfred plaats met grasgrond en gras. Heel leuk natuurlijk.. maar niet voor ons omdat het zand eronder verzadigd was met water van de regen van de afgelopen week. Helaas voor ons konden we geen softpack sculptuur maken bij de hardpack.

Op zich geen groot probleem, want we besloten daardoor het losse sculptuur weg te scheppen en het grote sculptuur nog groter te maken. (Dit is allemaal te zien in de timelapse onderaan de blog) Na de middag konden we weer opnieuw aan de slag.. toen ik de mallen eraf trok zag ik meteen een mega scheur boven op. Tsja, dan is het einde verhaal. Dit soort scheuren komt door verzadiging. Het zand loopt onderuit je mal en ondermijnt de lagen erboven. We zijn uiteindelijk naar een betere plek verhuisd waar het water iets beter weg kon.

Mega scheur in sculptuur Wilfred

Zelfs daar bleven we niet ongeschonden. Na het uitzetten en weghalen van de laatste mal viel het weer uit elkaar.. Waarschijnlijk hebben we iets te snel gecompact op een verzadigde grond. De moed zakt langzaam in onze schoe-crocs! Maar goed we beginnen weer opnieuw. We hebben nog 2 dagen om er iets van te maken.

We gaan gewoon door!

Oké, brokstukken weg en we gaan weer aan de slag. We hebben gelukkig voor de vierde keer een nieuw idee en gaan er alles aan doen om dat te laten lukken. Het is donderdagmiddag wanneer we dan eindelijk echt kunnen beginnen. Nu zal je denken, wat kan er nu nog misgaan? Storm. Er is een storm op komst, waardoor ons sculptuur moet worden ingepakt. De volgende ochtend halen  we de tent eraf en kunnen we gelukkig ongeschonden verdergaan. Nadat we tot onze grote verrassing een kat in ons beeld vonden, die vast onderdak voor de storm zocht, zijn we verder gegaan met ons sculptuur.

1e Karlis en Maija Letland

Uitslag eerste prijs

2e Anique en Ludo Holland

Uitslag tweede prijs

3e Edith en Wilfred Holland

Uitslag derde prijs

De onderste mal moesten we er wel omheen laten zitten omdat het anders te veel risico zou zijn, maar zoals u kunt zien zijn wij toch nog derde geworden!

Wij gaan naar het volgend project; USA Virginia-Beach USA en Texas SPI Sandcastle days!

Hier kunt u onze timelapse bekijken:

Over de schrijver
Reactie plaatsen